Allmänt om rack
Bordtennisen är åtminstone till att börja med inte någon vidare krävande materialsport. Den stora frågan vad gäller material brukar vara vilket rack som man ska ha. I klubben så har vi inställningen att man som nybörjare inte behöver ha ett avancerat rack om man nu inte direkt vill investera i sådant och vet att man kommer att fortsätta (man bör dock aldrig ha ett mer avancerat rack än vad man klarar av heller, mer om detta senare).
En nybörjare eller spelare som inte har spelat så länge klarar sig bra på ett så kallat 3- eller 5-stjärnigt fabriksrack som går att köpa i diverse sportbutiker för en relativt sett billig penning (ingen spelare bör dock köra med ett gammal utslitet rack, eller ett 1-stjärnigt rack då dessa inte ger förutsättningar för korrekta tekniker).
När spelare har tränat ett tag och börjat behärska teknikerna är de däremot redo för ett mer avancerat rack som hjälper dem att ta spelet till nästa nivå och att klara av hårdare motstånd. Detta är då t.ex. efter att en spelare har spelat i ca 1 år i klubben, men kan variera beroende på träningsmängd och intresse, och det är inget fel med att börja en "enklare" anvancerad variant av ett sådant direkt heller. Nu lämnar vi rack med stjärnmärkning bakom oss och är inne på rack som inte är förmonterade i fabrik och som inte går att köpa i vanliga sportbutiker på stan, utan där stomme monteras ihop med gummi för att skapa ett nytt rack. Läs vidare för att se vilka alternativ som då finns.