Rack
Bordtennisen är åtminstone till att börja med inte någon vidare krävande materialsport. Den stora frågan vad gäller material brukar vara vilket rack som man ska ha. I klubben så har vi inställningen att man som nybörjare inte behöver ha ett avancerat rack om man nu inte direkt vill investera i sådant och vet att man kommer att fortsätta (man bör dock aldrig ha ett mer avancerat rack än vad man klarar av heller, mer om detta senare).
En nybörjare eller spelare som inte har spelat så länge klarar sig bra på ett så kallat 3- eller 5-stjärnigt fabriksrack som går att köpa i diverse sportbutiker för en relativt sett billig penning (ingen spelare bör dock köra med ett gammal utslitet rack, eller ett 1-stjärnigt rack då dessa inte ger förutsättningar för korrekta tekniker). När spelare har tränat ett tag och börjat behärska teknikerna är de däremot redo för ett mer avancerat rack som hjälper dem att ta spelet till nästa nivå och att klara av hårdare motstånd. Detta är då t.ex. efter att en spelare har spelat 1-2 år i klubb, men kan variera beroende på träningsmängd och intresse, och det är inget fel med att börja ett sådant direkt heller. I detta fall brukar vi rekommendera detta rack:
Stiga Allround Classic + DNA Future
Detta är ett bra första mer avancerat rack. Nu är vi inne på rack som inte är förmonterade i fabrik och som inte går att köpa i vanliga sportbutiker, utan där stomme monteras ihop med gummi för att skapa ett nytt rack. Ett val som nu ska göras är vilken stomme man ska ha. För ovanstående rack så används då en Stiga allround-stomme, men då samma stomme kommer i olika former behöver man fortfarande välja vilken typ av stomme som spelaren vill ha, och som den känner sig bekväm med. De flesta av våra spelare använder konkavt grepp (stommen går inåt i mitten), medans ett rakt grepp är helt rakt och ett anatomiskt istället går ut lite på mitten. Är ni osäkra på vilket grepp ni ska ha så har vi på klubben rack med dess tre olika stommar som spelare kan få känna på så säg till ledare på passen bara eller mejla oss innan. För det här racket finns bara en tjocklek på gummit att välja på, så välj röd på forehand och svart på backhand (racket kan ju snurras så huvudsaken är att en sida är röd och en svart).
Välj inte det mest avancerade racketet
Det kan hända att spelarna själva fått nys om ett speciellt rack eller gummi som då ska vara "det bästa", som de gärna vill ha. Det finns dock inget sådant rack eller gummi, utan vad som är bäst för en given spelare beror på spelstil och framförallt nivå. Att ge en inte tillräckligt avancerad spelare ett för avancerat rack är att göra denne en riktig björntjänst, och något som bara kommer att leda till att utvecklingen förstörs och att man ändå får köpa ett mer lämpligt rack snart efteråt. Det är alltså ingen bra ide att t.ex. köpa det snabbaste racket man kan hitta då ett sådant rack antagligen kräver färdigheter på elitnivå.
Välj inte det enklaste racketet
På samma sätt som man bör inte välja det mest avancerade racketet bör man inte heller välja ett för enkelt rack. Har spelaren spelat ett tag och nått till en viss nivå är det dags för ett riktigt rack och inte ett enklare fabriksrack även om det är billigare. Är ni osäkra så fråga oss!
Vid tävling krävs ett riktigt rack..
Ska man tävla så måste man ha ett eget rack, och det måste vara ett godkänt rack. Värt att notera är att ett godkänt rack har en röd och en svart sida - andra rack är inte godkända för tävlingar.
Fråga oss vid behov
Funderar ni på om det är dags att köpa ett mer avancerat rack eller vad som är bäst? Fråga gärna oss ledare som är med vid passen så försöker vi hjälpa till så gott vi kan.